Friday, December 24, 2010

FORT SUPAI



Salam...

FORT SUPAI @ KOTA SUPAI. Nama yg pertama kali masuk kedalam corong telinga aku seminggu yg lalu. Itupun sebab hobby aku yg belum dimulakan lagi nie lerr. Ini adalah lokasi kedua yg aku survey selepas Kubu di Bukit Pipi. Fort Supaiiiiii... Kat mana yek!

(Papan Penerangan tentang FORT SUPAI)


Terletak di muara Sungai Linggi, Fort Supai adalah satu lagi kubu pertahan Belanda. ia teletak betul-brtul di hujung muara sungai diatas bukit yg agak tinggi. Kedudukan lokasi yg begitu strategik utk mengawal laluan air bagi memastikan tiada pencerobohan berlaku. Tapi cerita yg aku tahu, Kubu ini tak sempat disiapkan sepenuhnya. Tidak seperti kubu St. Paul di Bukit Pipi, Melaka.

Aku pun susah gak nak pastikan mungkin ye, mungkin tidak. Tapi bila aku meneroka tapak lokasinya, aku dapati ada 2 biji meriam besar di pintu masuk utama dan 2 lagi meriam mengadap ke daratan.

(2 biji meriam mengdapa jalan masuk utama. pun ia mengadap mulut muara sungai linggi.)


Kalu diikuti dari pemerhatian aku di BUkit Pipi, jika meriam mengadap daratan, ianya adalah untuk pertahan dari serangan darat. Mngkin juga di Supai pun begitu jua. tentangan dari penduduk linggi sendiri yg mahukan KEbebasan.

Satu perkara lagi yg aku lihat, kubu-kubu ini juga dibuat dari batu leterik merah, sama macam di Bukit Pipi. Begitu juga di A Famosa di MElaka. Mungkin kerana disebelah sini banyak batu-batu besar jenis nie jer kot. MUngkin jugak! Pasal apa, aku pernah jumpa satu kawasan yg mengeluarkan batu jenis ini di MAsjid TAnah, Melaka.
(Kubu yg diperbuat dari batuan leterik merah)


(daratan dalaman Kubu tersebut)


Erm..., tiada apa pun yg agak menarik di Fort Supai ini. Kawasan yg bersih juga. Mungkin kawasan ini berjaga. View ke arah laut selat melaka yang amat menarik! CUma barangkali dengan adanya satu rumah terapung ikan bakar, mungkin pengunjung pun baru tahu apa itu FORT SUPAI.


(View mengadap selat melaka. Laut terbentang luas)


(ada pulak aku ternampak satu kubur lama... )


(pemandangan dari parking lot sebelum menuju ke restoran terapung, ikan bakar...)


Dah lerr... yg pasti, hobby aku belum dimulakan! ceh!!! brape lama mau tunggu daaa... Sabauuuuuuuuuu... yg penting harap-harap ianya dimakbulkan .. Amin...

video

Thursday, December 23, 2010

Bukit Pipi


Salam...


Semenjak dua menjak aku ketagihan utk mencuba hobi baru nie, aku telah pun survey beberapa kaedah dah lokasi utk memulakan hobi baru aku.... nak crite pasai hobi baru aku... bukan! pasai hobi baru aku belum dapat dimulakan lagi atas sebab2 teknikal dan kewangan.. cehhh!!!

first place aku pi survey adalah Bukit Pipi. Tentu korang tak pernah dengar tentang Lokasi tu kan. Tu la pasal. Aku pun baru tahu walaupun dah dekat 15 tahun aku berada di bumi bertuah nie, MELAKA. dan juga itulah kali pertama aku menjejaki Bukit Pipi walaupun boleh dikatakan aku memang selalu melewati kawasan itu.











Bukit Pipi atau nama lainnya BUkit Senjuang atau dikenali dgn nama belanda Bukit St. John, berlokasi di Bandar melaka, di kawasan berhampiran kg Purtogis (kalo jalan kaki dari kg Portugis ke Bukit tu, ponek jugak aaa...) adalah satu kawasan kubu pertahan belanda di Melaka. Pada awalnya aku kesana cuma nak survey jerr... cari bahan lokasi hobi baru ..nanti..., aku kesana pagi sabtu 11, 12, 2010, selepas aku tengok anak aku di wad hospital melaka. Maka direct dari hospital bertemankan honda 2 roda aku, aku ke lokasi. tak sampai 10 minit aku dah berada dikaki bukit pipi. Ahaxz... dengo kaki bukit.. cam tinggi jer tempat tu yek.. tak de le tinggi sangat pun.. So, aku parking honda, relax jap pekena semporna sebatang.




BAru le aku tau Bukit St. John nama asalnya BukiT Pipi. tu pun pasal ade board penerang yg aku baca masa nak naik tangga ke atas kubu tersebut. Sampai kat dalam kubu tersebut, apa yg aku dapat lihat, masih ade beberapa batang meriam yg masih tinggal. dan yg mengompiuskan aku adalah, kenapa lokasi kubu tersebut mengadap laut terbuka luas, tetapi meriam menghala ke darat. setekat aku teliti dan aku terbaca pada board yg ade, rupanya kubu tersebut bukan dibuat utk serangan laut, sebaliknya utk pertahanan darat dari serangan kerajaan melayu yg beroperasi di muar pada ketika itu... ooo patut aaaaa...





Aku perhatikan disekililing kubu tersebut... tiada peninggalan sejarah yg lain melainkan ade jirat cina dan perkuburan islam di kaki bukit serta kawasan rumah orang kg disitu.

(batu leterik merah. boleh dikatakan batu nilah yg digunakan utk membuat kubu di sebelah selatan malaya.)


Agak-agak sejam lebih gak aku survey kawasan tu.. dan kesimpulan yg aku boleh buat, lokasi ni kurang sesuai utk hobi aku, mungkin kawasan sekeliling boleh utk aku cuba kot.

dah!

aku dah dapat lokasi ke2... nantikan...

video video